fbpx

10 ok, amiért az Ön vállalatának szüksége van a Lean Six Sigma módszerre

10 ok, amiért az Ön vállalatának szüksége van a Lean Six Sigma módszerre

Kérem, olvassa végig az alábbi felsorolást, amit Jay Arthur állított össze Six Sigma könyvében!

  1. Szinte rutinszerűen emberfeletti erőfeszítéseket követel meg a szervezet és dolgozói részéről annak megelőzése, hogy a hibás termék vagy szolgáltatás kikerüljön a vevőhöz. Ráadásul a vállalati kultúra ösztönzi ezt a nap mint nap folytatott hősies küzdelmet.
  2. Folyamatos vevői reklamációk érkeznek a kulcstermékekkel kapcsolatosan. Míg korábban azt mondták, hogy egy elégedetlen vevő 10 másiknak mondja el negatív tapasztalatát, manapság bizony elég egy Facebook-poszt, hogy százak vagy akár ezrek értesüljenek erről azonnal.
  3. A beszállítók szintén folyamatosan reklamálnak, például az átfutási időn belüli megrendelésváltoztatások vagy a késedelmes fizetések miatt. Ugye nem kell mondani, hogy egy elégedetlen szállító is rengeteg ügyféllel oszthatja meg a tapasztalatait?
  4. Dolgozói panaszok – „Nem tudom megcsinálni a munkámat, mert XY nem végezte el a feladatát.” Vajon miért nem készült el határidőre a kolléga?
  5. Kollégák, vevők, szállítók hibáztatása a minőségi problémákkal kapcsolatosan, pedig azok 98%-a magukból a folyamatokból ered, és nem az emberekkel kapcsolatos. A Six Sigma módszer ezért a folyamatok fejlesztésére helyezi a hangsúlyt az emberek hibáztatása helyett.
  6. Az egyszerű, „józan paraszti észen” alapuló megoldások, amik korábban működtek, már nem elégségesek ahhoz, hogy vállalata magasabb minőségi szintre lépjen.
  7. Alacsony a fedezet, stagnáló árbevétel, növekvő fix költségek A hibák, valamint az üzleti kulcsfolyamatokban rejlő ingadozás hatására a profit elolvad. Továbbá, ma már a vevők negyedévről negyedévre folyamatos árcsökkentést követelnek, és ha nem sikerül ezt a beszállítókra áthárítani vagy a költségeket lefaragni, akkor bizony megint csak a vállalati eredménytermelő képesség sérül.
  8. Magas a visszahívások, garanciális javítások aránya Azon kívül, hogy ez önmagában is hatalmas költség és rombolja a vállalati reputációt. Képzelje csak magát a vevőkiszolgálással, reklamációkkal foglalkozó kollégák helyébe. Valószínűleg hatalmas a fluktuáció körükben.
  9. Mivel nem robusztusak a folyamatok, ezért rengeteg minőségellenőr munkatárs dolgozik a gyártásban, hogy megakadályozzák a hibás termékek fogyasztóhoz történő továbbítását. A jó hír viszont, hogy a folyamatok javíthatók, hibamentessé tehetők.
  10. A dolgozói hiányzás és a fluktuáció aránya magas. Senki sem szeret rossz minőségű munkát kiadni a kezéből, sőt egyenesen felháborítja, ha nem tudja jól elvégezni a feladatát.

 

Mennyire jellemzik ezek a kijelentések az Ön vállalatát?

Amennyiben 2-3 pont alapján is Önmagára, vagy saját vállalatára ismert, kérem, olvasson bele A Lean Six Sigma folyamatfejlesztés kézikönyvébe és adjon egy esélyt a Lean Six Sigma folyamatjavító és problémamegoldó módszernek, ami bár nem egyik pillanatról a másikra ható csodaszer, hanem bizony többéves kitartó munkát igénylő eljárás, viszont segítséget nyújt a fentiek orvoslásában!

 

Kapcsolja össze a Lean SEBESSÉGet a Six Sigma MINŐSÉGgel!

Ismerkedjen meg vele részletesebben A Lean Six Sigma folyamatfejlesztés kézikönyvből és alakítsa ki az eszközrendszerét a saját vállalata igényei szerint!

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu
×

Kosár