fbpx

Szoftverek

A Minitab szoftvercsomag bemutatása

A Minitab egy statisztikai elemző szoftvercsomag, amelynek elődjét 1972-ben a Pennsylvania Egyetem kutatói alkották meg OMNITAB néven. Az OMNITAB alkalmazás “light” verziójaként publikálta a szoftvert a Minitab Inc. privát vállalat, amelynek székhelye megmaradt Pennsylvaniaban.
 
A szoftvert létrehozó egyetemi kutatók elsődleges célja az volt, hogy statisztika tanulás, valamint a statisztikai eszközök használatát minél könnyebbé, érthetőbbé tegyék diákjaik számára.
 
Ez a cél olyan szinten teljesült, hogy nemcsak akadémiai körökben vált elterjedté a szoftvercsomag zászlóshajóját jelentő Minitab szoftver, hanem az USA Fortune 500-as listáján szereplő vállalatok 90% szintén megvásárolta. A vállalat honlapja szerint pedig több diák használta tanulmányai során Minitab szoftvert, mint az összes más típusú statisztikai elemzőprogramot összességében.
 
Minitab könnyen értelmezhető kezelőfelülete, áttekinthetősége  és egyszerűsége mellett a 16-os verzió kiadását követően egy Asszisztens is a felhasználók rendelkezésre áll, mely még egyszerűbbé, vizuálisabbá teszik a statisztikai elemzéseket mindazok számára, akik alapvető angol nyelvtudással és statisztikai ismeretekkel rendelkeznek.
 
Six Sigma folyamatfejlesztői körökben is rendkívüli népszerűségnek örvend Minitab. Talán kijelenthetjük ahogyan Microsoft Excel része a logisztikusok, pénzügyesek, HR-esek, vagy AutoCad a tervezőmérnökök mindennapos munkájának, úgy Minitab a Lean Six Sigma folyamatfejlesztők tevékenységét teszi egyszerűbbé, könnyebbé.
 
A minitab csomag 3 fő szoftverből áll: Minitab, Companion, Quality Trainer

Minitab

Ez a legismertebb tagja a szoftvercsomagnak. Részét képezi, mind a Six Sigma Green Belt, valamint Six Sigma Black Belt képzéseknek. Általában 3 évente kerül frissítésre maga a szoftver. Ajelenlegi Minitab 18-as verzió 2017-ben került kiadásra, melynek legjelentősebb változásai a Session Window-ban és a Minitab Asszisztensben történtek.
Létezik akadémiai, valamint vállalati verziója is, sőt az utóbbi licenc lehet egyedi telepítésű, vagy 5 felhasználó felett akár ún. multi user telepítésű.
 
Íme egy rövid ismertető Minitab használatáról:

Companion

A szoftvercsomag második tagja elsősorban olyan eszközöket, megoldásokat tartalmaz, melyek segítségével könnybben végrehajthatóak, nyomonkövethetőek a Lean Six Sigma projektek fázisai. Többeg között az alábbi eszközöket tartalmazza:
  • Értékáramlás térkép (Value Stream Map – VSM)
  • Folyamattérkép (Process Map)
  • Monte Carlo szimulációk
  • Hibamód és hatás analízis (Failure Mode and Effect Analysis – FMEA)
  • QFD eszközök
  • Brainstorming eszközök
Minitab Companion ismertető dióhéjban:

Quality Trainer

Ez az utolsó eszköz e-learning tanagónyagok formájában animációkat, magyarázatokat tartalmaz arra vonatkozóan miként lehet adatokat elemezni a gyakorlatban. Habár csak a leggyakrabban használt eszközöket mutatja be, mint például a statisztikai folyamatkontroll (Statistical Process Controll), a varianciaanalízis (Analysis of Variance – ANOVA), hipotézisvizsgálatok alapjai, folyamatképesség vizsgálat (Process Capability – Cp/Cpk), stb. Mégis megbízható alapokat ad például Lean Six Sigma Green Belt képzés megkezdéséhez.
 
Minitab Quality Trainer bemutató:

Minitab licensz árajánlat kérés


Close Menu
×

Kosár